Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Θρύλοι και παραδόσεις των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία




Παρά τη σκλαβιά, τις ανυπόφορες συνθήκες ζωής, τις κακουχίες και τους εξευτελισμούς οι Έλληνες δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα και την προσδοκία τους να απελευθερωθούν από το ζυγό του Οθωμανού δυνάστη. Για να μπορέσει να κρατήσει άσβεστη την ελπίδα για απελευθέρωση ο υπόδουλος λαός χρησιμοποιεί συμβολισμούς ( εκκλησιαστικά και άλλα κείμενα, ήρωες μυθικούς ή ιστορικούς) και διατηρεί τους θρύλους και τις παραδόσεις του.

Συμβολισμοί σε εκκλησιαστικές φράσεις:
"Χριστός ανέστη"
"Καλή Ανάσταση"
"Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου"
"Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον"

Δημοτικά τραγούδια με συμβολικό χαρακτήρα:
"Ένας αϊτός περήφανος"
"Κρυφά το λένε τα πουλιά"

Η παράδοση για τη Γοργόνα που αναζητά τον αδερφό της το Μεγαλέξανδρο:
" Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει!!!"



Πανελλήνιοι θρύλοι και παραδόσεις:

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς




Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, ένας άγγελος του Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς για αιώνες να ξαναέρθει την κατάλληλη στιγμή, "το πλήρωμα του χρόνου", και ο άγγελος Κυρίου θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει τους Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι θρύλοι και προφητείες αναφέρουν ότι θα τους κυνηγήσει μέχρι την Κόκκινη Μηλιά και στη μάχη που θα γίνει οι Τούρκοι θα νικηθούν και "θα κολυμπήσει το μοσχάρι στο αίμα τους". Ο θρύλος προσθέτει, ακόμα, ότι οι Τούρκοι ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τη σπηλιά, όπου βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς για να χτίσουν την είσοδό της, ώστε να μην μπορεί να ξαναβγεί από εκεί. Όμως, οι προσπάθειες τους είναι συνεχώς άκαρπες, αφού ο άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει.


Ο παπάς της Αγίας Σοφίας.

Ένας θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο θρύλος του παπά της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό. Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε ενώ υπήρχε μία πόρτα, “ως δια μαγείας” η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστοροι τους οποίους έφερναν για αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο. Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του.

Η Αγία Τράπεζα.

Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Από πάνω της κρέμονταν 30 στέμματα των αυτοκρατόρων, ανάμεσα τους και αυτό του Μ. Κωνσταντίνου. Και λέγεται ότι αυτό γινόταν για να θυμίζουν στους χριστιανούς την προδοσία του Ιούδα. Τα τριάκοντα αργύρια. Η Αγία Τράπεζα την τελευταία ώρα που κατεκτήθη η Πόλη, λέγεται ότι την πήραν τη βάλανε σε ένα πλοίο για να την πάνε στη Φραγκιά. Έτσι θα την προφύλασσαν από τα τουρκικά χέρια. Και αυτό το πλοίο μεταβαίνοντας στην Προποντίδα βυθίστηκε. Στο σημείο που έχει βυθιστεί, όσοι καπετάνιοι είναι πιστοί μπορούν να τη δουν.

Τα ψάρια του καλογέρου ή τα ψάρια του Μπαλουκλή.

Ένας Κωνσταντινοπολίτης καλόγερος είχε ψαρέψει ψάρια σε ένα ποτάμι και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους. Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Πόλης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμά τους.

Παροιμίες με συμβολισμό:

" Ο διάβολος γίδια δεν είχε και γίδια επούλαγε"

Σημασία: Ο διάβολος συμβολίζει τον κατακτητή, που χωρίς να έχει ο ίδιος γίδια πουλάει το τυρί που αρπάζει από τους σκλάβους. Ο κατακτητής δηλαδή ζει σε βάρος των λαών που έχει υποδουλώσει.

"Του κλέφτη και του δυνάστη καθένας του χρωστάει"

Σημασία: Ο κλέφτης μπορεί να κλέψει τον οποιοδήποτε, πλούσιο ή φτωχό, αφέντη ή δούλο, όμως και ο δυνάστης μπορεί να πάρει από όποιο υπόδουλό του ό,τι θέλει και κυρίως χρήμα. Με την έννοια αυτή και ο δυνάστης είναι ένα είδος κλέφτη. Κλέφτης και δυνάστης αποτελούν για τον καθένα μια διαρκή απειλή.

"Αργυρό το μίλημα και χρυσό το σώπα"

Σημασία: Μέσα στη σκλαβιά ο δούλος και να μιλήσει δεν ακούγεται. Γι΄αυτό καλύτερα να μη μιλάει αν θέλει να επιζήσει. Αν λοιπόν το να μιλάει κανείς μέσα στη σκλαβιά ισοδυναμεί με το να έχει ασήμι, το να σωπαίνει ισοδυναμεί με το να έχει χρυσάφι.

"Την ξένη γνώμη αγροίκα τη και τη δική σου κράτει
και κείνη που σε οφελεί με δαύτηνε περπάτει"

Σημασία: Ο δούλος άκουγε την ξένη γνώμη, τη δική του την κρατούσε- δεν τη φανέρωνε. Κι από όλες τις γνώμες διάλεγε εκείνη που τον ωφελούσε κι αυτήν εφάρμοζε στη ζωή του. Η αυτοσυντήρηση μέσα σε τόσους κινδύνους και κατατρεγμούς ήταν η πρώτη ανάγκη των σκλάβων.

Στη λαϊκή τέχνη σκαλίζονται σε πέτρα, ξύλο, μέταλλα γοργόνες, δικέφαλοι αετοί, η Αγία Σοφία, ενώ στο θέατρο σκιών ο Μ. Αλέξανδρος που σκοτώνει το καταραμένο φίδι είναι συμβολισμός.

Ο ποντιακός λαός βεβαιώνει το εαυτό του και τους άλλους: Ρωμανία κι αν πέρασεν , ανθεί και φέρει κι άλλο"




Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πως βρίσκουμε εύκολα το Ε.Κ.Π.


Συμβουλές του θείου Ευπαλίνου

Υγιαίνετε!!! Είμαι ο Ευπαλίνος, αρχιτέκτονας από τα Μέγαρα. Έγινα γνωστός για το Ευπαλίνειο όρυγμα, έναν αγωγό μήκους 1 χμ με τον οποίο μετέφερα νερό στην αρχαία πόλη της Σάμου. Τρύπησα το βουνό ταυτόχρονα από τις δυο μεριές και ένωσα τις δυο σήραγγες στη μέση της διαδρομής!!!
Σας βεβαιώνω πως είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκετε το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο ( Ε.Κ.Π. ) δύο ή περισσότερων αριθμών.

Λοιπόν προσέξτε:

Πολλαπλάσιο ενός φυσικού αριθμού είναι ο αριθμός που προκύπτει όταν τον τον πολλαπλασιάσουμε με ένα φυσικό αριθμό.
Π.χ. τα πολλαπλάσια του 4 (όταν το πολλαπλασιάζουμε διαδοχικά με το 0, 1, 2, 3, 4, 5,...) είναι 0, 4, 8, 12, 16, 20...

Κοινά πολλαπλάσια δυο ή περισσότερων φυσικών αριθμών λέγονται τα ίδια πολλαπλάσια που ανήκουν σε αυτούς τους φυσικούς αριθμούς.
Π.χ. τα κοινά πολλαπλάσια του 3 και του 5 είναι 0, 15, 30, 45, 60, 75...

Το μικρότερο από τα κοινά πολλαπλάσια δυο ή περισσότερων φυσικών αριθμών, εκτός από το 0, λέγεται Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο (Ε.Κ.Π.)
Π.χ. Ε.Κ.Π. (3, 5)=15

Να πως βρίσκουμε εύκολα το Ε.Κ.Π. δυο ή περισσότερων αριθμών:


Τώρα που γνωρίζεις, βρες κι εσύ το Ε.Κ.Π. των αριθμών και με τους δυο τρόπους.

Ε.Κ.Π. (5, 6, 10)
Ε.Κ.Π. (6, 8, 12)
Ε.Κ.Π. (12, 40)
Ε.Κ.Π. (4, 9, 54)
Ε.Κ.Π. (6, 24, 21, 32)

Καλή επιτυχία!!! Δημιουργήστε τώρα εσείς τη δική σας σήραγγα για να φτάσετε τη γνώση!!!

ΚΛΙΚ ΕΔΩ Διαδραστικό παιχνίδι για εύρεση Ε.Κ.Π.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανάλυση σύνθετου αριθμού σε γινόμενο πρώτων παραγόντων


Συμβουλές της θείας Υπατίας

Γεια σας παιδιά!!! Είμαι η Υπατία. Είμαι Ελληνίδα μαθηματικός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάστηκα στην περίφημη Βιβλιοθήκη της
.
Όλοι ξέρουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, δηλαδή τους πρόγονούς μας .
Έτσι και όλοι οι σύνθετοι αριθμοί έχουν προγόνους κάποιους πρώτους αριθμούς, αφού δημιουργούνται από το γινόμενό τους.
Οι σύνθετοι αριθμοί είναι γινόμενα πρώτων παραγόντων (αριθμών).
Θα σας παρουσιάσω δύο τρόπους για να βρίσκετε πανεύκολα το γενεαλογικό τους δέντρο.

Προσέξτε λοιπόν:

Τώρα που καταλάβατε τον τρόπο προσπαθήστε να αναλύσετε σε γινόμενο πρώτων παραγόντων και με τους δυο τρόπους τους αριθμούς : 28, 196, 420, 75, 231

Καλή επιτυχία!!!

Είπαν για το έπος του 1940



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Θαλάσσια ρεύματα




Τα θαλάσσια ρεύματα είναι οριζόντιες ή κατακόρυφες κινήσεις των θαλάσσιων μαζών.

Προκαλούνται από την περιστροφή της Γης, την τριβή του ανέμου στην επιφάνεια της θάλασσας και από τις διαφορές πυκνότητας μεταξύ των θαλάσσιων στρωμάτων.

Μια από τις σπουδαιότερες αιτίες που προκαλούν την κίνηση των θαλάσσιων μαζών είναι η δύναμη Κοριόλις, η οποία αναγκάζει τις θαλάσσιες μάζες να κινούνται σύμφωνα με τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού στο Βόρειο Ημισφαίριο και με την αντίθετη στο Νότιο Ημισφαίριο.

Τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν ενέργεια και ύλη. Υπάρχουν θερμά και ψυχρά ρεύματα.



Το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού

Από τα ωκεάνια ρεύματα, το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού είναι ένα από τα ισχυρότερα. Μεταφέρει θερμότητα στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική. Στην πραγματικότητα, η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Βορειοδυτική Ευρώπη είναι γύρω στους 9°C υψηλότερη σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος, λόγω του ρεύματος του κόλπου.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί

Το επιφανειακό νερό στο Βόρειο Ατλαντικό ψύχεται λόγω των ανέμων από τις Αρκτικές περιοχές. Αυξάνεται η αλατότητα και η πυκνότητά του, ιδιότητες που το κάνουν να βυθιστεί στον πυθμένα του ωκεανού. Στη συνέχεια, το κρύο νερό μετακινείται προς τον ισημερινό, όπου αρχίζει να θερμαίνεται με αργούς ρυθμούς. Για την αντικατάσταση όλης αυτής της ποσότητας κρύου νερού, το ρεύμα του κόλπου μετακινεί θερμό νερό από τον Κόλπο του Μεξικού προς το Βόρειο Ατλαντικό.

Μπορεί να διακοπεί η ροή του;

Μετά το τέλος της τελευταίας περιόδου των παγετώνων και μετά το λιώσιμο τεράστιων ποσοτήτων πάγου, ελαττώθηκε η αλατότητα των νερών του Βόρειου Ατλαντικού, λόγω της εισροής όλου αυτού του νέου γλυκού νερού. Ως αποτέλεσμα, τα ωκεάνια ύδατα στο Βόρειο Ατλαντικό ήταν λιγότερο πυκνά και δεν καταβυθίζονταν πλέον, το οποίο προκάλεσε τη διακοπή της ροής του ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού. Οι θερμοκρασίες στη Βορειοδυτική Ευρώπη ελαττώθηκαν κατά 5°C μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και στο μέλλον: μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων μπορεί να προκαλέσει την εισροή πολύ μεγαλύτερης ποσότητας γλυκού νερού στο Βόρειο Ατλαντικό.

Επιπτώσεις

Ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ροής του ρεύματος του Κόλπου θα προκαλέσει χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Βορειοδυτική Ευρώπη και στη Βορειοανατολική Αμερική. Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από την πιθανή επίπτωση της ψύξης.

Σημαντική ψύξη λόγω της αποδυνάμωσης της ροής του ρεύματος του κόλπου δεν είναι πιθανή αυτόν τον αιώνα.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις την πορεία του ρεύματος του κόλπου
πάτησε next

Τεράστιο κύμα!!!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Αλμυρές και γλυκιές συνταγές

Καρπουζόπιτα Μήλου



Υλικά:

αλεύρι,ζάχαρη,
1 κουταλιά κανέλα,
η "ψίχα" ενός καρπουζιού λιωμένη
, χωρίς τα κουκούτσια
2-3 κουταλιές μέλι και
λίγο σουσάμι



Τρόπος Παρασκευής:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας χυλός
ούτε πολύ νερουλός, ούτε όμως και σφιχτός
(γι' αυτό και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα
ζάχαρης και αλευριού που πρέπει να βάλετε-
ζάχαρη βάζετε κατά βούληση και αλεύρι
ανάλογα με το πόσο νερουλό είναι το καρπούζι)
Λαδώνετε ένα ταψί με ελάχιστο λάδι (ίσα που να φαίνεται).
Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε φούρνο που έχετε προθερμάνει,
για περίπου 1 ώρα.
Μόλις το βγάλετε απο τον φούρνο του ρίχνετε το μέλι.

Α.Β.

Καρότα με γιαούρτι


Υ λ ι κ ά :
  • 4 χοντρά καρότα
  • 1 λεμόνι
  • 50 γραμμ. κρεμμυδάκια τουρσί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 150 γραμμ. γιαούρτι
  • αλατοπίπερο
  • 4 φύλλα μαρούλι
Εκτέλεση

Πλένουμε και ξεμυτίζουμε τα καρότα.
Τα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη.
Τα βάζουμε, κατόπιν σε μια γαβάθα μαζί με τα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και μια πρέζα πιπέρι. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι ν’ασπρίσει.
Τέλος το ρίχνουμε πάνω στα καρότα και ανακατεύουμε όλο το μίγμα. Όταν τα καρότα έχουν καρυκευτεί καλά, τα μοιράζουμε σε μικρά πιάτα , ντυμένα μ’ ένα φύλλο μαρουλιού .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Σ.Σ.

Κολοκυθόπιτα



ΥΛΙΚΑ


  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κιλό κίτρινα κολοκύθια
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασέ
  • 1 κουτάκι φύλλο για πίτα


Εκτέλεση

-Πλένετε τα κολοκύθια και τα καθαρίζετε

-Τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρι να γίνουν πολτός

-Προσθέτετε την κανέλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα γαρύφαλλα

-Αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε και το ρύζι

-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμο

-Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι

-Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

-Απλώνετε τη γέμιση

-Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

-Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί

-Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε

-
Ραντίζετε με βούτυρο

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο

Α.Δ.

Μουσακάς


ΥΛΙΚΑ

10 μελιτζάνες μέτριες
700 γραμ. κιμά
4 κουταλιές μαϊντανό
2 αυγά
1 ποτήρι κρασί άσπρο
λίγη ντομάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τον κιμά με μια κουταλιά βούτυρο με τρία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Έπειτα προσθέτουμε το κρασί,νερό,την ντομάτα,τον μαϊντανό,αλάτι,πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα.

Γ.Σ.



Τουρλού



Υλικά


300γρ. φασολάκια
300γρ. μελιτζάνες
300γρ. κολοκυθάκια
300γρ. πατάτες
150γρ. καρότα
2 πιπεριές πράσινες
2-3 ντομάτες κομμένες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
125 ml. ζωμός κότας
μαϊντανό
δυόσμος (προαιρετικό)
100ml. λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση


Καθαρίστε,πλύντε και κόψτε τα λαχανικά σε περίπου ίσα μέρη. Πασπαλίστε με μπόλικο αλάτι τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και αφήστε μισή ώρα περίπου.
Μετά τα ξεπλένετε και τα σβήνετε.
Ζεσταίνετε το λάδι στη χύτρα,και σοτάρετε τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κλείστε την χύτρα και μαγειρέψτε για τα επόμενα 5-7 λεπτά!!!


Γ.Ζ

Μπισκότα με καρύδια και σοκολάτα



ΥΛΙΚΑ


400 γρ μαργαρίνη

500 γρ ζάχαρη

8 γρ αλάτι

130 γρ αυγά

800 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής

150 γρ καρύδια

150 γρ κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Χτυπάμε καλά στο μίξερ,τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, ώστε να γίνουν αλοιφή.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε συνέχεια.
Ύστερα βάζουμε τα καρύδια και το κακάο.
Δουλεύουμε με το χέρι
τη ζυμη, για να δώσουμε κυλινδρικό σχήμα .
Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ημικυκλική φόρμα.
Τέλος την παγώνουμε
στην κατάψυξη και τη βάζουμε για ψήσιμο στους 200 βαθμούς C.



Μ Λ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η γήινη ατμόσφαιρα και τα στρώματά της




Η ατμόσφαιρα είναι ένα μείγμα από αέρια που περιβάλλει τη Γη.
Συγκρατείται από την έλξη της γήινης βαρύτητας.
Φτάνει σε ύψος πάνω από 1000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους.
Αποτελείται από άζωτο(78%), οξυγόνο(21%), ενώ το διοξείδιο του άνθρακα, ευγενή αέρια, υδρατμοί, υδρογόνο, όζον κλπ είναι γύρω στο 1%.
Είναι η ασπίδα μας για τη διατήρηση της ζωής, αφού μας προστατεύει από την υπεριώδη και την κοσμική ακτινοβολία.
Είναι η αιτία που ο ουρανός είναι γαλάζιος και όχι σκοτεινός, αλλά και το μέσο για τη διάδοση του ήχου και τα μετεωρολογικά φαινόμενα.


Η ατμόσφαιρα αποτελείται από στρώματα.
Το πυκνότερο και πιο κοντά στο έδαφος είναι η τροπόσφαιρα. Φτάνει μέχρι τα 18 χμ.
Εδώ δημιουργείται η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι, οι άνεμοι, η ομίχλη, φαινόμενα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της ζωής.
Είναι λοιπόν σημαντικό να την προστατεύουμε από τη ρύπανση των δικών μας δραστηριοτήτων
Το επόμενο στρώμα είναι η στρατόσφαιρα.Φτάνει σε ύψος 50 χμ. Στο ανώτερο επίπεδό της υπάρχει το όζον, ένα αέριο με τεράστια σημασία γιατί απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στους ανθρώπους και τα ζώα και καταστρέφουν τα φυτά.
Πιο πάνω βρίσκεται η μεσόσφαιρα που φτάνει σε ύψος 350 χμ. Εδώ φλέγονται τα πεφταστέρια, οι μετεωρίτες και η θερμοκρασία πέφτει δραματικά.
Τέλος υπάρχει η εξώσφαιρα που φτάνει περίπου στα 1000 χμ. Εδώ τα αέρια βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες και η θερμοκρασία ανεβαίνει υπερβολικά την ημέρα και πέφτει στο απόλυτο μηδέν τη νύχτα.




Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πρώτοι και σύνθετοι αριθμοί

Συμβουλές του θείου Ερατοσθένη

Γεια σας παιδιά!!! Με γνωρίζετε; Είμαι αυτός που υπολόγισε τη διάμετρο της Γης με ακρίβεια πριν περίπου 2300 χρόνια και χωρίς τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Θα σας μιλήσω για κάτι αριθμούς που κοσκίνισα. Όχι!!! Δεν βρήκα χρυσό. Βρήκα τρόπο να ξεχωρίζω τους πρώτους αριθμούς από τους σύνθετους!!!

Πρώτος λέγεται κάθε αριθμός, μεγαλύτερος απ' το 1 που έχει μόνο δύο διαιρέτες ( το 1 και τον εαυτό του ) π.χ. το 5 έχει διαιρέτες μόνο το 1 και το 5.
Σύνθετος είναι καθε αριθμός με τρεις το λιγότερο διαιρέτες ( το 1, τον εαυτό του και άλλον ένα αριθμό τουλάχιστον ) π.χ. το 9 έχει διαιρέτες το 1, το 3 και το 9.
Το 1 επειδή διαιρείται μόνο από τον εαυτό του δεν είναι ούτε πρώτος ούτε σύνθετος.

Παίξτε με το κόσκινο του Ερατοσθένη και ανακαλύψτε στο πιτς φιτίλι όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 1000 !!!

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ




Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η ένοπλη ορμή για απελευθέρωση των Ελλήνων

Παρότι η Εκκλησία και ο θεσμός των κοινοτήτων διατήρησαν την ενότητα του υπόδουλου Ελληνισμού δεν βοήθησαν στη δημιουργία επαναστατικών κινημάτων απέναντι στον κατακτητή .
Τα προεπαναστατικά κινήματα όμως ήταν πάρα πολλά σε όλο τον ελληνικό χώρο. Κανένα από αυτά όμως δεν πέτυχε γιατί ήταν ανοργάνωτα και τοπικά περιορισμένα. Μετα το τέλος τους ο απλός λαός πλήρωνε πάντα το μένος των Οθωμανών και πάθαιναν μεγάλες συμφορές.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η θερμότητα



Η
θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας που ρέει από ένα θερμό προς ένα ψυχρό σώμα.
Η θερμότητα ρέει από το σώμα με υψηλή θερμοκρασία προς το σώμα με χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσουν και τα δυο σώματα την ίδια θερμοκρασία. Τότε λέμε ότι τα σώματα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία.


Η
θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή μέσα από ένα υλικό σώμα.

Η θερμότητα μεταφέρεται και με ρεύματα στα υγρά και στα αέρια.


Η θερμότητα διαδίδεται με ακτινοβολία στο κενό και τον αέρα.



conduction = αγωγή
convection = ρεύματα
radiation = ακτινοβολία

Κάνε ΚΛΙΚ ΕΔΩ Διαδραστικό παιχνίδι!!!