Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία που γυρίστηκε ποτέ (1898)

Γυρισμένο το 1898, το «Santa Claus» δεν είναι μόνο η πρώτη καταγεγραμμένη χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά και η πρώτη με ήρωα τον Αϊ Βασίλη, αλλά και η πρώτη που δοκίμασε την τεχνική της παράλληλης δράσης. Υπεύθυνος για το τότε θαύμα ήταν ο Τζ.Α. Σμιθ, Βρετανός υπνωτιστής και υπεύθυνος προβολής και από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους στη χρήση των ειδικών εφέ στο σινεμά.
Δύο παιδιά περιμένουν μπροστά στο τζάκι, όταν η νταντά τους τα αναγκάζει να πάνε για ύπνο. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Αϊ Βασίλης φτάνει στη στέγη του σπιτιού τους, κατεβαίνει την καμινάδα και μπαίνει στο σπίτι από το τζάκι για να αφήσει τα δώρα για τα παιδιά. Μετά εξαφανίζεται, ακριβώς τη στιγμή που τα παιδιά ξυπνούν.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Οι σεισμοί της τελευταίας 15ετίας σε βίντεο

Η γη είναι ένα ισχυρός και κατά καιρούς, βίαιος πλανήτης. 
Στο βίντεο –που δημιούργησε το US NWS Pacific Tsunami Warning Center- απεικονίζονται όλοι οι καταγεγραμμένοι σεισμοί σε όλο τον κόσμο από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως την 31η Δεκεμβρίου 2015. 
Τα επίκεντρα των σεισμών απεικονίζονται σαν λάμψεις στην υδρόγειο σφαίρα και στη συνέχεια μένουν ως χρωματισμένοι στην επιφάνεια της γης. 
Η έκταση των κύκλων αντιπροσωπεύει το μέγεθος των σεισμών, ενώ το χρώμα απεικονίζει το εστιακό βάθος.