Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ανάπτυξη του εμπορίου έφερε το αλληλοπλησίασμα των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής (Έλληνες, Σέρβους, Αλβανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους). Κάτω από την απειλή του κοινού δυνάστη, οι φυλετικές διαφορές παραμερίζονταν και η κοινή συμβίωση των λαών διαμόρφωσε κοινούς πόθους, παραδόσεις και συνήθειες.
Οι υπόδουλοι λαοί είχαν όλοι σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο τους και δεν ακολούθησαν τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Αντιστάθηκαν στο δυνάστη με τους κλεφταρματωλούς (Ελλάδα), χαϊντούκους (Σερβία), χαϊντούτους (Βουλγαρία), πανδούρους (Ρουμανία).
Ρουμάνος πανδούρος ///////\\\\\\\Σέρβος χαϊντούκος
Μέσα σ' αυτό το χώρο έζησε ο πρωτομάρτυρας της λευτεριάς Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Κυριαζής. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο του Βόλου το 1757. Μεγαλώνοντας έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, για να μορφωθεί και κατέληξε στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες σαν γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας Μαυρογένη.
Το "Ελληνομουσείο" Ζαγοράς, σχολείο στο οποίο μαθήτευσε ο Ρήγας
Τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης τον συγκλόνισαν βαθιά. Έμαθε γαλλικά.Πηγαίνει στη Βιέννη απ' όπου δείχνει ενδιαφέρον για το φωτισμό του έθνους και την απελευθέρωσή του. Τυπώνει επαναστατικά έργα και χάρτες μεταξύ των οποίων τη "Μεγάλη χάρτα της Ελλάδος".
Το σημαντικότερο ίσως έργο του " Νέα πολιτική διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μ. Ασίας, των Μεσογείων νήσων και της Βλαχομπογδανίας", περιέχει επαναστατική προκήρυξη, Σύνταγμα, διακύρηξη δικαιωμάτων του ανθρώπου και το Θούριο.
Ο Ρήγας επεδίωκε την εξέγερση όλων των Βαλκανίων και τη δημιουργία ενός κράτους πολυεθνικού με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Δεν ήταν μόνο ιδεολόγος αλλά και άνθρωπος της δράσης. Επεδίωκε να συναντήσει το Ναπολέοντα και σχεδίαζε να κατέβει στην Ελλάδα. Τα σχέδιά του δεν προχώρησαν γιατί τον συνέλαβαν οι Αυστριακοί στην Τεργέστη και τον παρέδωσαν στους Τούρκους. Αυτοί τον σκότωσαν με εφτά συντρόφους του στο Βελιγράδι. Ο σπόρος όμως από τα κηρύγματά του έπιασε τόπο και οι Έλληνες θα επαναστατήσουν και θα ελευθερωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου