Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη
Μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, διαφαίνεται η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Θ. Κολοκοτρώνη.Η απόφασή του για πολιορκία της Τριπολιτσάς με όλες τις δυνάμεις είχε στρατηγική σπουδαιότητα. Αν έπεφτε η Τριπολιτσά, ο αντίκτυπος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα ήταν μεγάλος. Η Πελοπόννησος θα είχε ουσιαστικά απελευθερωθεί. Το σχέδιο εφαρμόστηκε με ακρίβεια. Οι διαταγές εκτελέστηκαν πιστά: "Όποιο χωριό δεν ακολουθήσει τη φωνή της πατρίδας, φωτιά και τσεκούρι". Ο κλοιός γύρω από την πόλη ολοένα στένευε.
Η απόπειρα των Τούρκων να καταπνίξουν την Επανάσταση
Ο Τούρκος αρχιστράτηγος Χουρσίτ, από την άλλη, από τα Γιάννενα εκπόνησε κι αυτός το δικό του σχέδιο. Δυο τουρκικές στρατιές θα ξεκινούσαν η μια με το Μουσταφάμπεη από τη Δυτική Ελλάδα και η άλλη με τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη από την Ανατολική Ελλάδα με κατεύθυνση την Τριπολιτσά. Η πρώτη στρατιά αν και έφτασε έγκαιρα, ηττήθηκε στο Βαλτέτσι. Οι Έλληνες απέσπασαν πολλά λάφυρα και απέβαλαν τις φοβίες σκλαβιάς τεσσάρων αιώνων. Ο Κολοκοτρώνης είχε πει αργότερα: "Εκείνος ο πόλεμος εστάθη η ευτυχία της πατρίδος".Αλλά και η άλλη τουρκική στρατιά δεν είχε καλύτερη τύχη. Το βάρος της απόκρουσης έπεσε στους Στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς. Ο Αθανάσιος Διάκος αφού πολέμησε ηρωικά στην Αλαμάνα, πιάστηκε αιχμάλωτος και τέλος οι Τούρκοι τον σούβλισαν για τιμωρία και παραδειγματισμό.
Ο Αθανάσιος Διάκος πέθανε μαρτυρικά στις 23 Απριλίου. Ειπώθηκε πως ο αγωνιστής αυτός έζησε μόνο για ένα μήνα
Ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας σκοτώθηκε ηρωικά στη μάχη της Χαλκομάτας
Εκδίκηση πήρε λίγες μέρες αργότερα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (8 Μαΐου) στο χάνι της Γραβιάς.
Ο Ομέρ Βρυώνης άλλαξε σχέδια. Στράφηκε προς την Αττική και τελικά γύρισε στη Λαμία, αφού δοκίμασε κι άλλη αποτυχία στα Βρυσάκια Εύβοιας από τον Αγγελή Γοβγίνα(15 Ιουλίου).Στις 25 Αυγούστου ο Γιάννης Γκούρας νίκησε κι άλλη στρατιά που ερχόταν να ενισχύσει τον Ομέρ Βρυώνη στα Βασιλικά Βοιωτίας.
Η κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο
Στη θάλασσα, ο ελληνικός στόλος κυριάρχησε και περιόρισε τον τουρκικό στόλο στον Ελλήσποντο, μετά το κατόρθωμα του πυρπολητή Παπανικολή, που βύθισε στην Ερεσό της Λέσβου τουρκικό δίκροτο (27 Μαΐου).Η άλωση της Τριπολιτσάς
Ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες των Τούρκων να ενισχύσουν τους πολιορκημένους της Τριπολιτσάς, η πτώση της ήταν ζήτημα χρόνου. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Η πτώση της στάθηκε σημαντικό γεγονός. Οι Έλληνες οπλίστηκαν με αυτοπεποίθηση και εξοπλίστηκαν με λάφυρα. Μπορούσαν ακόμη και να ζητήσουν διεθνή αναγνώριση. Ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας είχε απελευθερωθεί. Η μάχη της Τριπολιτσάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου