Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τα κυτώδη του Ιονίου πελάγους. Βοήθησε κι εσύ στη διάσωσή τους!!!

Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις τα κυτώδη του Ιονίου, δηλαδή τα είδη των δελφινιών και των φαλαινών που ταξιδεύουν στο Ιόνιο πέλαγος. 
Οι πληθυσμοί τους μειώνονται συνεχώς και μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ στη διάσωσή τους.
Αν δεις κάποιο από αυτά ειδοποίησε μέσω της ιστοσελίδας www.ioniandolphinproject.org


Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Παιχνίδι και ενημέρωση για την ανακύκλωση

Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις και να ενημερωθείς για την ανακύκλωση στους μπλε κάδους

  

 ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις ένα ενημερωτικό βίντεο 

από το: http://www.herrco.gr/

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πρώτες βοήθειες στο Δημοτικό Σχολείο

 

  Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις την παρουσίαση 

 

Κάνε κλικ στο www.firstaid.gr για να ενημερωθείς πως θα προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που τις έχει ανάγκη

 ΚΛΙΚ ΕΔΩ δες κι αυτό το βίντεο

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF.  Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.
Η «Γιούνισεφ» ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» όπως επισημαίνει η επικεφαλής του, Μυρσίνη Ζορμπά. Δηλαδή, να λειτουργήσει το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

από το www.sansimera.gr

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Οριγκάμι για παιδιά

Το οριγκάμι (origami) είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού. Είναι επινόηση των Ιαπώνων (折り紙, 
‘όρι’, δίπλωμα, ‘κάμι’, χαρτί). 
Το οριγκάμι χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων. Το κόψιμο δεν επιτρέπεται. Το οριγκάμι εξασκούνταν ήδη από την εποχή Edo (1603-1867). Σε αντίθεση με το οριγκάμι, το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται στο kirigami

Το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α. 
Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το οριγκάμι μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι τους πάιρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα. 
Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει. Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα οριγκάμι είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.

Κάνε κλικ στην εικόνα για δεις πως να φτιάχνεις 
πανέμορφα σχέδια οριγκάμι 


 Το δίπλωμα ενός γερανού

Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις και αυτό

 
 Το δίπλωμα ενός χριστουγεννιάτικου αστεριού

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Παλιά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου

Κάντε κλικ στην εικόνα και επιλέξτε από τη λίστα τα βιβλία που θέλετε να ξεφυλλίσετε και ταξιδέψτε μαζί τους σε άλλες εποχές που ξυπνούν αναμνήσεις και γεννάνε νοσταλγία. 


Από το http://1dimsar.eduportal.gr/

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2012



 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Aπίστευτη τοιχογραφία...

Στην πόλη Cochrane, κοντά στο Calgary του Καναδά, έγινε η παρουσίαση αυτής της απίστευτης τοιχογραφίας διαστάσεων 3,65m ύψος Χ 5,50m πλάτος. 
Πρόκειται για ένα πάζλ από 180, αλλά αυτόνομα, έργα διαστάσεων 0,30cm Χ 0,30cm το καθένα, που ζωγράφισαν 180 διαφορετικοί ζωγράφοι. 

Στο http://www.muralmosaic.com/Cochrane.html  μπορείτε να δείτε σε κάθε τετραγωνάκι το κάθε έργο χωριστά, τον τίτλο και το δημιουργό του. 
Κάντε κλικ π.χ. πάνω στο μάτι του αλόγου και στο μάτι του ανθρώπου... 

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πλούσιο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για τη Φιλαναγνωσία

Κάνε κλικ στην εικόνα για να βρεις πλούσιο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για ανάγνωση και δραστηριότητες πάνω στα λογοτεχνικά βιβλία