Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Συνταγές γλυκών και φαγητών

Σοκολατένια cupcakes

Υλικά
200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. κακάο
100 γραμμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σταγόνες σοκολάτας
Για τη βουτυροκρέμα:
90 γραμμ. μαλακό βούτυρο
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. βρασμένο νερό κρύο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να κρεμώσει το μείγμα. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα απορροφάει το μείγμα πριν πέσει το επόμενο.  
2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη χλιαρή πλέον λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το με σπάτουλα. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε απαλά.
3. Ισομοιράζουμε τα cupcakes σε 12 θήκες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 17΄-18΄. Πρέπει στο κέντρο να είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάζουμε από το φούρνο. Μην τα παραψήσετε. Τα αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν.
4. Για τη βουτυροκρέμα: Διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε το διαλυμένο κακάο. Χτυπάμε καλά το μείγμα, να αφρατέψει πολύ καλά.
5. Καλύπτουμε με την κρέμα τα cupcakes και γαρνίρουμε με πολύχρωμα κουφετάκια σοκολάτας.


Μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 18 λεπτά
Κυριακή Τ.
 Γαρίδες 5 αστέρων

Τι χρειαζόμαστε:



  • 1 κιλό γαρίδες tiger
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμυδι
  • 200 ml ούζο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. φέτα
  • 1/2 κύβο λαχανικών
  • μια πρέζα πιπέρι άσπρο (προαιρετικό)
  • αλάτι αν χρειαστεί
  • Πως το κάνουμε:

    1. Πλένουμε καλά τις γαρίδες, βγάζοντας και το εντεράκι.
    2. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμυδι και τη ντομάτα τα οποία έχουμε ψιλοκόψει.
    3. Ρίχνουμε τις γάριδες και τις φέρνουμε 2-3 βόλτες μέχρι να πάρουν ροζ χρωμα.
    4. Μετά προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με πολυ λίγο ζουμάκι.
    5. Ρίχνουμε τον κύβο και την κρέμα γάλακτος.
    6. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνουμε το πιπέρι και την φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια.
    7. Αφήνουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και να λιώσει η φέτα, δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Το μόνο που έχω να πω είναι οτι η σάλτσα τρώγεται με το κουτάλι...απλά απίστευτη!! Σερβίρονται με ριζακι αλλα και μόνες τους με ψωμάκι ζεστό ειναι ιδανικές για παπάρες θεικές!!!

    Κωνσταντίνος Κ.


    ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ 




    ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

    1 κιλό μελιτζανες τσακώνικες,
    4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
    3 σκελίδες σκόρδο,
    3 φλιτζάνια λάδι,
    1 κονσέρβα ντομάτες και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ,
    ή 3 φρέσκιες ντομάτες και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ,               
    4 φρέσκα ντοματάκια κομμένα σε ροδέλες,
    1/2 ματσάκι μαϊντανό,
    λίγο κεφαλοτύρι,
    αλάτι και πιπέρι


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

    - Σκίζετε τις μελιτζανες κατά μήκος χωρίς να τις χωρίσετε.

    - Τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για μισή ώρα.

    - Τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε στο μισό λάδι.

    - Αφού τηγανιστούν όλες στο ίδιο λάδι τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.

    - Προσθέτετε το σκόρδο, τη ντομάτα, το μαϊντανό και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

    - Αλατοπιπερώνετε.

    - Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις γεμίζετε με τη σάλτσα.

    - Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι.

    - Βάζετε τις ροδέλες από τα ντοματάκια πάνω σε κάθε μελιτζάνα και πασπαλίζετε με τυρί.

    - Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.


    Καλή σας όρεξη!


    Γιάννης Π.
     

    Ρολό κοτόπουλο τυλιγμένο με σφολιάτα 



    Τι χρειαζόμαστε:
    ·         2 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
    ·         2 καρότα
    ·         1 κρεμμύδι
    ·         1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    ·         250 γραμ. μπεϊκον ψιλοκομμένο
    ·         2 κ.σ. τυρί κρέμα
    ·         1 κούπα τυρί κίτρινο τριμμένο
    ·         1 συσκευασία σφολιάτα που περιέχει 2 φύλλα,
    ·         αλάτι, πιπέρι
    ·         λάδι



    Πως το κάνουμε:
    1.    Bράζουμε το κοτόπουλο με τα καρότα και το κρεμμύδι και βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
    2.    Mόλις βράσει κρατάμε μισή κούπα απ το ζωμό και ψιλοκόβουμε το καρότο και το κοτόπουλο το "μαδάμε" σε πολλά κομματάκια.
    3.    Tσιγαρίζουμε το μπεϊκον με την πιπεριά με λίγο λαδάκι για να πάρουν χρώμα. Tα ανακατεύουμε όλα μαζί και την κρέμα τυρί σε ένα μπολάκι πολύ καλά να να γίνει η γέμιση.
    4.    Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί...ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και βάζουμε την μισή γέμιση οριζόντια και το τυλίγουμε σε ρολάκι, το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο.
    5.    Τέλος το αλείφουμε με κρόκο αυγού, αν θέλουμε ή με λαδάκι
    6.    Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.

    Γιάννης Μ.


             Ολόκληρο κοτόπουλο ρολό γεμιστό

     

    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 ολόκληρο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
    • μερικές φέτες μπέικον
    • 10 περίπου λιαστές ντομάτες
    • 2 πιπεριές
    • διάφορα τυριά
    • 2 σκελίδες σκόρδο η σε σκόνη
    • πάπρικα για μέσα στο κοτόπουλο
    • αλάτι
    • Πιπέρι
    • πάπρικα
    • μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο.

    Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Αφού έχουμε ξεκοκαλίσει το κοτοπουλο και το έχουμε μπροστα μας, ξεκινάμε. Αφαιρουμε ένα κομματι στήθος στα σημεία που ειναι πιο παχύ .
    Βήμα 2
    2) Το στήθος που κόψαμε το βάζουμε στην μέση (πάνω) που το κοτόπουλο μας δεν έχει ψαχνό, αλλά και γιατί θέλουμε να είναι σε πάχος ομοιόμορφο.
    Βήμα 3
    3) Αφαιρούμε στήθος και από την άλλη μεριά και το βάζουμε στη μέση (κάτω).


    Βήμα 4

    4) Είμαστε έτοιμοι.



    Βήμα 5
     5) Αλείφουμε με την μουστάρδα όλη την επιφανεια του κοτόπουλου. Στρώνουμε τις φέτες του μπέικον  και ψιλοκόβω τις λιαστές ντομάτες.
     
    Βήμα 6
    6) Στρώνω τα τυριά και τελειώνω με τις πιπεριές κομμένες φετούλες, το σκόρδο, αλάτι και την πάπρικα.

    Βήμα 7 7) Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια το κοτόπουλο και κλείνουμε προσεχτικά σε ρολό.

    Βήμα 8

    8) Το ρολό μας ειναι έτοιμο.



    Βήμα 9

    9) Δένουμε με σπάγκο.



    Βήμα 10

    10) Το σφίγγουμε αφού το έχουμε κλείσει καλά για να μην μας φύγουν τα υλικά.


    Βήμα 11
    11) Βάζουμε σε ένα πιατάκι το μίγμα μπαχαρικών μας, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, τα ανακατεύουμε και αλείφουμε το κοτόπουλο να πάνε παντού.
    Βήμα 12
     12) Εγώ το μαγείρεψα στο φούρνο με πατάτες που τις εφτιαξα με χυμο από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 2 κ σ μέλι, 2 κ σ μουστάρδα, σκόρδο, ρίγανη και δενδρολίβανο.
    Βήμα 13
    13) Ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1,5 ώρα, στην αντίσταση πάνω-κάτω. Ετοιμο, καλή σας όρεξη!

     

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορείτε να γεμίσετε το κοτόπουλο με ότι υλικά θέλετε εσεις. Ζαμπόν, γαλοπούλα, φέτα, χαλούμι, μπορείτε να το γεμίσετε με λαχανικά, καρότο, σπανάκι ή όποια αλλα σας αρέσουν.
    Επίσης μπορείτε να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα κοκκινιστό η λεμονάτο και να το σερβίρετε με ρύζι η πουρέ πατάτας.

    Μαρίνος Μ.





    Μάφινς με μερέντα και μόκα                 
                                       


    Υλικά για 4-6 άτομα

    1 κούπα ζάχαρη
    1/2 κούπα σπορέλαιο
    2 αυγά
    2 κούπες αλεύρι
    1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
    1 κουταλάκι μπείκιν σόδα
    1/4 κουταλάκι αλάτι
    4 κουταλιές κακάο
    150 γραμμάρια μερέντα
    1/4 κούπα λικέρ της αρεσκείας σας
    1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
    1/2 κούπα ξινόγαλα
    1 κουταλιά του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ


    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζουμε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψί για μάφινς.

    Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά με μία σπάτουλα.

    Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο το μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη μερέντα, το λικέρ ή τον καφέ διαλυμένο σε νερό, και την βανίλια ή το κονιάκ - ρούμι.

    Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στο ταψάκι για μάφινς. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα μάφινς.

    Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του μάφινς που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας. Αφήνουμε τα μάφινς στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρουμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

    Τα μάφινς μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.

    Μυρτώ Χ.

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου