Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Αλμυρές και γλυκιές συνταγές

Καρπουζόπιτα Μήλου



Υλικά:

αλεύρι,ζάχαρη,
1 κουταλιά κανέλα,
η "ψίχα" ενός καρπουζιού λιωμένη
, χωρίς τα κουκούτσια
2-3 κουταλιές μέλι και
λίγο σουσάμι



Τρόπος Παρασκευής:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας χυλός
ούτε πολύ νερουλός, ούτε όμως και σφιχτός
(γι' αυτό και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα
ζάχαρης και αλευριού που πρέπει να βάλετε-
ζάχαρη βάζετε κατά βούληση και αλεύρι
ανάλογα με το πόσο νερουλό είναι το καρπούζι)
Λαδώνετε ένα ταψί με ελάχιστο λάδι (ίσα που να φαίνεται).
Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε φούρνο που έχετε προθερμάνει,
για περίπου 1 ώρα.
Μόλις το βγάλετε απο τον φούρνο του ρίχνετε το μέλι.

Α.Β.

Καρότα με γιαούρτι


Υ λ ι κ ά :
  • 4 χοντρά καρότα
  • 1 λεμόνι
  • 50 γραμμ. κρεμμυδάκια τουρσί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 150 γραμμ. γιαούρτι
  • αλατοπίπερο
  • 4 φύλλα μαρούλι
Εκτέλεση

Πλένουμε και ξεμυτίζουμε τα καρότα.
Τα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη.
Τα βάζουμε, κατόπιν σε μια γαβάθα μαζί με τα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και μια πρέζα πιπέρι. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι ν’ασπρίσει.
Τέλος το ρίχνουμε πάνω στα καρότα και ανακατεύουμε όλο το μίγμα. Όταν τα καρότα έχουν καρυκευτεί καλά, τα μοιράζουμε σε μικρά πιάτα , ντυμένα μ’ ένα φύλλο μαρουλιού .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Σ.Σ.

Κολοκυθόπιτα



ΥΛΙΚΑ


  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κιλό κίτρινα κολοκύθια
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασέ
  • 1 κουτάκι φύλλο για πίτα


Εκτέλεση

-Πλένετε τα κολοκύθια και τα καθαρίζετε

-Τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρι να γίνουν πολτός

-Προσθέτετε την κανέλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα γαρύφαλλα

-Αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε και το ρύζι

-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμο

-Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι

-Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

-Απλώνετε τη γέμιση

-Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

-Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί

-Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε

-
Ραντίζετε με βούτυρο

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο

Α.Δ.

Μουσακάς


ΥΛΙΚΑ

10 μελιτζάνες μέτριες
700 γραμ. κιμά
4 κουταλιές μαϊντανό
2 αυγά
1 ποτήρι κρασί άσπρο
λίγη ντομάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τον κιμά με μια κουταλιά βούτυρο με τρία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Έπειτα προσθέτουμε το κρασί,νερό,την ντομάτα,τον μαϊντανό,αλάτι,πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα.

Γ.Σ.



Τουρλού



Υλικά


300γρ. φασολάκια
300γρ. μελιτζάνες
300γρ. κολοκυθάκια
300γρ. πατάτες
150γρ. καρότα
2 πιπεριές πράσινες
2-3 ντομάτες κομμένες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
125 ml. ζωμός κότας
μαϊντανό
δυόσμος (προαιρετικό)
100ml. λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση


Καθαρίστε,πλύντε και κόψτε τα λαχανικά σε περίπου ίσα μέρη. Πασπαλίστε με μπόλικο αλάτι τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και αφήστε μισή ώρα περίπου.
Μετά τα ξεπλένετε και τα σβήνετε.
Ζεσταίνετε το λάδι στη χύτρα,και σοτάρετε τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κλείστε την χύτρα και μαγειρέψτε για τα επόμενα 5-7 λεπτά!!!


Γ.Ζ

Μπισκότα με καρύδια και σοκολάτα



ΥΛΙΚΑ


400 γρ μαργαρίνη

500 γρ ζάχαρη

8 γρ αλάτι

130 γρ αυγά

800 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής

150 γρ καρύδια

150 γρ κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Χτυπάμε καλά στο μίξερ,τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, ώστε να γίνουν αλοιφή.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε συνέχεια.
Ύστερα βάζουμε τα καρύδια και το κακάο.
Δουλεύουμε με το χέρι
τη ζυμη, για να δώσουμε κυλινδρικό σχήμα .
Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ημικυκλική φόρμα.
Τέλος την παγώνουμε
στην κατάψυξη και τη βάζουμε για ψήσιμο στους 200 βαθμούς C.



Μ Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου