Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η Επανάσταση σημειώνει επιτυχίες (2)

Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη

Μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, διαφαίνεται η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Θ. Κολοκοτρώνη.

Ο Κολοκοτρώνης ξεκίνησε με ελάχιστους υποστηρικτές, αλλά η επιμονή του επιβραβεύτηκε

Η απόφασή του για πολιορκία της Τριπολιτσάς με όλες τις δυνάμεις είχε στρατηγική
σπουδαιότητα. Αν έπεφτε η Τριπολιτσά, ο αντίκτυπος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα ήταν μεγάλος. Η Πελοπόννησος θα είχε ουσιαστικά απελευθερωθεί. Το σχέδιο εφαρμόστηκε με ακρίβεια. Οι διαταγές εκτελέστηκαν πιστά: "Όποιο χωριό δεν ακολουθήσει τη φωνή της πατρίδας, φωτιά και τσεκούρι". Ο κλοιός γύρω από την πόλη ολοένα στένευε.

Η απόπειρα των Τούρκων να καταπνίξουν την Επανάσταση

Ο Τούρκος αρχιστράτηγος Χουρσίτ, από την άλλη, από τα Γιάννενα εκπόνησε κι αυτός το δικό του σχέδιο. Δυο τουρκικές στρατιές θα ξεκινούσαν η μια με το Μουσταφάμπεη από τη Δυτική Ελλάδα και η άλλη με τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη από την Ανατολική Ελλάδα με κατεύθυνση την Τριπολιτσά. Η πρώτη στρατιά αν και έφτασε έγκαιρα, ηττήθηκε στο Βαλτέτσι. Οι Έλληνες απέσπασαν πολλά λάφυρα και απέβαλαν τις φοβίες σκλαβιάς τεσσάρων αιώνων. Ο Κολοκοτρώνης είχε πει αργότερα: "Εκείνος ο πόλεμος εστάθη η ευτυχία της πατρίδος".

Η μάχη στο Βαλτέτσι

Αλλά και η άλλη τουρκική στρατιά δεν είχε καλύτερη τύχη. Το βάρος της απόκρουσης έπεσε στους Στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς. Ο
Αθανάσιος Διάκος αφού πολέμησε ηρωικά στην Αλαμάνα, πιάστηκε αιχμάλωτος και τέλος οι Τούρκοι τον σούβλισαν για τιμωρία και παραδειγματισμό.

Ο Αθανάσιος Διάκος πέθανε μαρτυρικά στις 23 Απριλίου. Ειπώθηκε πως ο αγωνιστής αυτός έζησε μόνο για ένα μήνα



Ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας σκοτώθηκε ηρωικά στη μάχη της Χαλκομάτας

Εκδίκηση πήρε λίγες μέρες αργότερα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (8
Μαΐου) στο χάνι της Γραβιάς.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος
Το χάνι της Γραβιάς

Ο Ομέρ Βρυώνης άλλαξε σχέδια. Στράφηκε προς την Αττική και τελικά γύρισε στη Λαμία, αφού δοκίμασε κι άλλη αποτυχία στα Βρυσάκια Εύβοιας από τον Αγγελή Γοβγίνα(15 Ιουλίου).Στις 25 Αυγούστου ο Γιάννης Γκούρας νίκησε κι άλλη στρατιά που ερχόταν να ενισχύσει τον Ομέρ Βρυώνη στα Βασιλικά Βοιωτίας.

Ο Αγγελής Γοβγίνας νικητής στα Βρυσάκια της Εύβοιας

Ο Γιάννης Γκούρας νίκησε στα Βασιλικά Βοιωτίας τη στρατιά του Μπεχρέμ πασά

Η κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο

Στη θάλασσα, ο ελληνικός στόλος κυριάρχησε και περιόρισε τον τουρκικό στόλο στον Ελλήσποντο, μετά το κατόρθωμα του πυρπολητή Παπανικολή, που βύθισε στην Ερεσό της Λέσβου τουρκικό δίκροτο (27 Μαΐου).

Ο πυρπολητής Δημήτρης Παπανικολής από τα Ψαρά

Η πυρπόληση του τουρκικού καραβιού στην Ερεσό

Η άλωση της Τριπολιτσάς

Ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες των Τούρκων να ενισχύσουν τους πολιορκημένους της Τριπολιτσάς, η πτώση της ήταν ζήτημα χρόνου. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Η πτώση της στάθηκε σημαντικό γεγονός. Οι Έλληνες οπλίστηκαν με αυτοπεποίθηση και εξοπλίστηκαν με λάφυρα. Μπορούσαν ακόμη και να ζητήσουν διεθνή αναγνώριση. Ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας είχε απελευθερωθεί.



Η μάχη της Τριπολιτσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου