Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα




Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ενέργεια. Αυτήν την εξασφαλίζουν με την τροφή τους. Από την τροφή παίρνουν χημικές ουσίες, που τις διασπούν και παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται. Χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
  • στους αυτότροφους οργανισμούς ή παραγωγούς. Εδώ ανήκουν τα φυτά που χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου και παράγουν (συνθέτουν) μόνα τους την τροφή τους οπότε δε χρειάζεται να αναζητήσουν τροφή, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους
  • στους ετερότροφους οργανισμούς ή καταναλωτές. Εδώ ανήκουν όλοι οι ζωικοί οργανισμοί, αφού δεν μπορούν να συνθέσουν οργανικές ουσίες μόνοι τους και πρέπει να καταναλώσουν άλλους οργανισμούς.


Κάθε οργανισμός στη φύση τρέφεται με κάποιους άλλους και πιθανότατα αποτελεί με τη σειρά του τροφή για κάποιον άλλο. Στις τροφικές σχέσεις, κάθε οργανισμός συνδέεται με άλλους όπως οι κρίκοι σε μια αλυσίδα. Έτσι προκύπτουν οι τροφικές αλυσίδες.



Όσες τροφικές αλυσίδες κι αν περιγράψουμε, θα δούμε ότι όλες έχουν σαν έχουν σαν πρώτο οργανισμό έναν παραγωγό δηλαδή ένα φυτό κι αυτό γιατί τα φυτά είναι τα μόνα που δημιουργούν οργανικές ουσίες και όλοι οι υπόλοιποι τα προμηθεύονται έμμεσα ή άμεσα από αυτούς.




Πάντοτε υπάρχουν πολύ περισσότερα φυτά από φυτοφάγα ζώα και πολύ περισσότερα φυτοφάγα ζώα από σαρκοφάγα.



Οι τροφικές αλυσίδες είναι απλές καταγραφές τροφικών σχέσεων. Στη φύση οι οργανισμοί εξαρτώνται από πολλούς άλλους οργανισμούς. Συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλές τροφικές αλυσίδες. Έτσι σχηματίσαμε τα τροφικά πλέγματα που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα της φύσης, όπου οι τροφικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και οι τροφικές αλυσίδες διαπλέκονται.





ΚΛΙΚ ΕΔΩ παίξε με τις τροφικές αλυσίδες

ΚΛΙΚ ΕΔΩ τοποθέτησε τους οργανισμούς στη σωστή κατηγορία

ΚΛΙΚ ΕΔΩ φτιάξε ένα τροφικό πλέγμα

Κάντε κλικ στην εικόνα και κάντε επανάληψη για τις τροφικές αλυσίδες και τα πλέγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου