Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Από την επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή

Η πρόσοψη του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής με το άγαλμα του Θεόδωρου ΚολοκοτρώνηΤο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Francois Boulanger.

Το Μέγαρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία: πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Επρόκειτο να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία.

Το εσωτερικό της αίθουσας των συνεδριάσεων

Με την έξωση του βασιλιά Όθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 καταργείται το σώμα της Γερουσίας.

Τα έδρανα της Παλαιάς Βουλής

Τα σχέδια του κτιρίου τροποποιούνται από τον έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο με κυριότερη μεταβολή την κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας.
Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται το 1875.


Τα βασιλικά θεωρεία

Στις 11 Αυγούστου πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη.
Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτίριο της οδού Σταδίου στεγάζει την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας.

Συνεδρίαση στην Παλαιά Βουλή με ομιλητή το Χαρίλαο Τρικούπη

Από εκεί παρέλασαν σημαντικοί πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο Θεόδωρος Δεληγιάννης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάζεται στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε.
Το κτίριο της Παλαιάς, πλέον, Βουλής παραχωρείται με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Τελικά η Εταιρεία εγκαθίσταται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής το 1960 και δύο χρόνια αργότερα ανοίγει για το κοινό η νέα έκθεση του Μουσείου της στην οριστική του στέγη.Σήμερα η Παλαιά Βουλή είναι αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο των Αθηνών. Η μεγαλόπρεπης Αίθουσα των Συνεδριάσεων αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης αλλά και κατάλληλη στέγη για σημαντικές εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το σύνταγμα του 1843

Οι αίθουσες που την περιβάλλουν στεγάζουν τη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ το υπερώο αποτελεί το χώρο περιοδικών εκθέσεων.
Σημαία Κυπρίων αγωνιστών που πολέμησαν στην Ελλάδα το 1821
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου