Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η ζωή στα τροπικά δάση

Ο Ταρζάν είναι παιδί του τροπικού δάσους

Κύριο χαρακτηριστικό της τροπικής ζώνης είναι τα τροπικά δάση, που απλώνονται γύρω από τον Ισημερινό στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία.Τα δάση αυτά αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου. Στα τροπικά δάση αναπτύσσεται πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Οι συνθήκες που ευνοούν την πυκνή βλάστηση είναι:
  • η άφθονη υγρασία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις
  • η σταθερή θερμοκρασία, μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου, όλο το χρόνο


Τα πλατύφυλλα δέντρα του τροπικού δάσους είναι αειθαλή. Αναπτύσσονται συνεχώς και φτάνουν σε μεγάλο ύψος που κυμαίνεται από 20 - 50 μέτρα.Πάνω στα μεγάλα δέντρα ριζώνουν επίφυτα, ενώ στο έδαφος αναπτύσσονται λίγοι θάμνοι και πόες. Το φως του Ήλιου δε φωτίζει το έδαφος, επειδή εμποδίζεται από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων.Έτσι στο υγρό έδαφος σαπίζουν φύλλα κλαδιά και κορμοί, αποτελώντας τροφή για τα δέντρα.

Οι ρίζες των δέντρων εκτείνονται πάνω στο έδαφος και όχι σε βάθος

Η πλούσια βλάστηση με τη σειρά της φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων.

Ζώα της ζούγκλας

Aκούσε τους ήχους του τροπικού βροχοδάσους

Στα όρια της τροπικής ζώνης και σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ισημερινό, αναπτύσσονται δάση φυλλοβόλων και σαβάνα. Εκεί επικρατεί μια περίοδος ξηρασίας και μια περίοδος υγρών μουσώνων, δηλαδή βροχοπτώσεων.
Χάρτης περιοχών των Πυγμαίων


Οι Πυγμαίοι πήραν το όνομά τους από τους αρχαίους Έλληνες (πυγμή = γροθιά)

Οι Πυγμαίοι, που έχουν κύριο χαρακτηριστικό το μικρό ύψος (περίπου 1,45 μ.) και το μικρό βάρος τους, ζουν μέσα στα τροπικά δάση της κεντρικής Αφρικής, διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες, έχοντας προσαρμόσει τη ζωή τος στις αφιλόξενες συνθήκες της ζούγκλας.


Εικόνες από τη ζωή των Πυγμαίων


Είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Επικοινωνούν με τα τύμπανα τους και σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Τύμπανα ταμ ταμ

Καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες από υλικά του τροπικού δάσους. Ονομάζουν τους εαυτούς τους "παιδιά του δάσους", το σέβονται και το προστατεύουν.
Τακτικά αλλάζουν περιοχή για να εξασφαλίζουν τροφή.

Χάρτης περιοχών Μπαντού

Οι Μπαντού καίνε μικρές εκτάσεις δάσους για να εμπλουτίσουν τα συστατικά του εδάφους

Οι Μπαντού ζουν στις περιοχές της Αφρικής γύρω από το τροπικό δάσος και είναι κυρίως γεωργοί. Επειδή οι συνεχείς βροχοπτώσεις απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους των τροπικών δασών, οι Μπαντού λιπαίνουν τα χωράφια τους καίγοντας τα δέντρα μικρών δασικών εκτάσεων. Μετακινούνται γύρω από το δάσος περίπου κάθε δυο χρόνια, μόλις το έδαφος χάσει την αποδοτικότητά του. Η περιοχή που εκμεταλλεύονταν πολύ γρήγορα γίνεται δάσος ξανά. Και οι Μπαντού αγαπούν και σέβονται το δάσος.

Ο καρπός του μανιόκ που καλλιεργούν οι Μπαντού


Τα τροπικά δαση όμως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Κάθε 30 λεπτά αποψιλώνεται από τα δέντρα μια έκταση όση ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και της κεντρικής Αμερικής. Και μαζί με αυτά και ο σημαντικότερος πνεύμονας ζωής του πλανήτη!!! Σας φαίνεται υπερβολικό ; Δείτε το video και θα καταλάβετε....
Ιθαγενείς του Αμαζονίου

Ιθαγενείς της Νέας Γουινέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου