Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Ο μαγνήτης προσανατολίζεται


Μαγνητικοί πόλοι ονομάζονται οι δυο περιοχές ενός μαγνήτη στις οποίες οι μαγνητικές δυνάμεις είναι εντονότερες.

Σ' ένα ραβδόμορφο μαγνήτη, οι πόλοι του βρίσκονται στις άκρες του μαγνήτη.

Στους πόλους του έχουν δοθεί οι ονομασίες βόρειος και νότιος πόλος.

Τα μόρια ενός μαγνήτη συμπεριφέρονται κι αυτά ως μαγνήτες. Αυτοί οι στοιχειώδεις μαγνήτες ονομάζονται μοριακοί.
Μια χαρακτηριστική ιδιότητα κάθε μαγνήτη είναι ότι δεν μπορούμε να απομονώσουμε έναν και μόνο πόλο του. Κάθε μαγνήτης όσο μικρός και αν είναι, ακόμη και ο μοριακός έχει δυο πόλους. Ακόμη και αν κόψουμε ένα μαγνήτη σε μικρότερα κομμάτια κάθε κομμάτι του θα είναι ένας νέος μαγνήτης με δυο πόλους.Μια άλλη χαρακτηριστική ιδιότητα των μαγνητών είναι η έλξη που παρατηρείται μεταξύ αντίθετων πόλων (βόρειου - νότιου) και η άπωση που παρατηρείται μεταξύ όμοιων πόλων (βόρειου - βόρειου ή νότιου - νότιου).

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις διαδραστικά πως έλκονται δυο μαγνήτες

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις πως απωθούνται δυο μαγνήτες
Η Γη δημιουργεί γύρω της ένα μαγνητικό πεδίο.
Αυτό μοιάζει με το πεδίο ενός τεράστιου ραβδόμορφου μαγνήτη, του οποίου ο βόρειος πόλος βρίσκεται κοντά στο νότιο γεωγραφικό πόλο και αντίστοιχα ο νότιος κοντά στο βόρειο γεωγραφικό πόλο, χωρίς να συμπίπτουν με αυτούς. Η απόστασή τους είναι περίπου 3.000 χμ.


Αν κρεμάσουμε από μια κλωστή ένα μαγνήτη και τον αφήσουμε να ισορροπήσει, τότε ο ένας πόλος του στρέφεται προς το βορρά και ο άλλος προς το νότο.
Τον πόλο του μαγνήτη που στρέφεται προς το βορρά τον ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο, ενώ αυτόν που στρέφεται προς το νότο νότιο μαγνητικό πόλο.


Κάνε κλικ στην εικόνα και δες πως προσανατολίζεται η μαγνητική βελόνα στη Γη ή στο ραβδόμορφο μαγνήτη


Η πυξίδα με τη βελόνα της που είναι ένας μαγνήτης μας δείχνει, με το βόρειο πόλο της, το νότιο μαγνητικό πόλο της Γης και μας προσανατολίζει στο γεωγραφικό βορρά.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις πως προσανατολιζόμαστε με την πυξίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου