Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τα μέρη του φυτού



Κάθε φυτό αποτελείται από τρία χαρακτηριστικά τμήματα:
  • τη ρίζα
  • το βλαστό
  • τα φύλλα
Η ρίζα είναι το υπόγειο τμήμα του φυτού.
Οι ρίζες διακλαδίζονται κάτω από το έδαφος και το μήκος τους ποικίλει.
Το κεντρικό μέρος της, που είναι και πιο χοντρό, λέγεται κύρια ρίζα. Οι λεπτότερες διακλαδώσεις που ξεκινούν από αυτήν ονομάζονται παράρριζα. Τα άκρα της ρίζας που είναι μυτερά είναι οι καλύπτρες.

Οι ρίζες στηρίζουν τα φυτά, απορροφούν και μεταφέρουν νερό και χρήσιμες ουσίες προς το υπόλοιπο φυτό. Σε ορισμένα φυτά χρησιμεύουν και σαν αποθήκες θρεπτικών συστατικών (καρότο, ραπανάκι).





















Ο βλαστός είναι το υπέργειο τμήμα του φυτού.
Μπορεί να είναι
μαλακός (πόες), ή σκληρός (θάμνοι, δέντρα), ψηλός ή κοντός, ανάλογα με το είδος και την ηλικία του φυτού, κούφιος (καλαμιές), έρπων (κολοκυθιά), αναρριχιτικός (κισσός) κτλ.
Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες σε όλο το φυτό. Βοηθά στη στήριξη του φυτού και από αυτόν βγαίνουν τα φύλλα και τα άνθη.
















 

Τα φύλλα είναι τα πράσινα μέρη του φυτού και συνδέονται με το βλαστό στο μίσχο. Το σχήμα τους και το πλήθος τους εξαρτάται από το έιδος του φυτού.
Στα φύλλα γίνεται η φωτοσύνθεση. Έτσι τρέφεται το φυτό. Έκεί γίνεται κατά κύριο λόγο η αναπνοή και η διαπνοή (αποβολή νερού στο περιβάλλον) του φυτού.

















Η ρίζα στρέφεται πάντα προς το εσωτερικό της γης, δηλαδή παρουσιάζει θετικό γεωτροπισμό. Ο βλαστός αναπτύσσεται προς τα πάνω και λέμε ότι έχει αρνητικό γεωτροπισμό.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ Απάντησε σωστά και έλεγξε τις γνώσεις σου για τα φυτά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου