Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τα ασπόνδυλα ζώα



Το σύνολο των ζώων μιας περιοχής αποτελεί την πανίδα της περιοχής. Η ποικιλία των χαρακτηριστικών τους είναι μεγάλη. Ο άνθρωπος για να τα μελετήσει καλύτερα τα έχει ταξινομήσει σε ομάδες με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά.

Η πρώτη διάκριση των ζώων είναι αυτή με βάση τη
σπονδυλική στήλη.
Τα ζώα που δε διαθέτουν σπονδυλική στήλη λέγονται ασπόνδυλα. Τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη λέγονται σπονδυλωτά.
Τα σπονδυλωτά είναι πιο εξελιγμένα και σύνθετα από τα ασπόνδυλα.

Κατηγορίες ασπόνδυλων ζώων
  • Τα μαλάκια, που είναι ζώα με μαλακό και υγρό σώμα. Μερικές φορές καλύπτονται από κέλυφος. Ζουν στο νερό σε μικρά βάθη και μέσα στο έδαφος. Μαλάκια είναι το μύδι, το στρείδι, η σουπιά, το καλαμάρι, η πίνα, το σαλιγκάρι, το χταπόδι, ο ναυτίλος.

Μερικά είδη χταποδιών είναι τεράστια
  • Τα εχινόδερμα έχουν σώμα που αποτελείται από πέντε όμοια μέρη και, συνήθως, καλύπτεται από σκληρες βελόνες και πλάκες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο αχινός, ο αστερίας, ο οφίουρος, το κρινοειδές.

Εχινόδερμο σημαίνει αυτό που έχει αγκαθωτό δέρμα
  • Τα κνιδόζωα ζουν στις θάλασσες και τέτοια είναι τα κοράλλια, οι θαλάσσιες ανεμώνες και οι τσούχτρες (μέδουσες).

Προσοχή τσιμπάει!!! Η τσούχτρα παράγει δηλητήριο με το οποίο σκοτώνει μικρά ζώα
  • Οι σκώληκες, που είναι ζώα με μαλακό και μακρύ σώμα. Στο σώμα τους υπάρχουν επαναλαμβανόμενα τμήματα. Δεν έχουν πόδια. Ζουν στο έδαφος και στο νερό. Τέτοιοι είναι ο γεωσκώληκας και η βδέλλα.

Τα σκουλήκια είναι οι καλύτεροι φίλοι του γεωργού αφού ανακατώνουν και αερίζουν το χώμα, ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανάπτυξη των φυτών
  • Τα αρθρόποδα αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο ζωικό βασίλειο. Τα 3/4 των ζώων είναι αρθρόποδα. Έχουν πόδια με πολλές αρθρώσεις. Το σώμα τους είναι καλυμμένο με σκληρό κέλυφος. Αρθρόποδα είναι τα έντομα, οι αράχνες, τα καβούρια, οι σκορπιοί, τα μυρμήγκια, οι γαρίδες, οι καραβίδες κ.α.

Αράχνη ταραντούλα
  • Οι σπόγγοι έχουν διάτρυτο σώμα με μικροσκοπικούς πόρους και ζουν στη θάλασσα.

Τα σφουγγάρια ζουν σε καθαρές θάλασσες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου