Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο Βεζούβιος


O Βεζούβιος είναι ένα βουνό - ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χμ. από τη Νάπολη. Έχει τρεις κορυφές: τη Σόμμα βόρεια, το Βεζούβιο νότια και το Οπαγιάνο ενδιάμεσα.


Πριν από τη μεγάλη έκρηξη που εξαφάνισε τις πόλεις της Πομπηίας, του Ηρακλείου , και των Σταβιών (79 μ. Χ.), ο Βεζούβιος θεωρούνταν ένα απλό βουνό. Ο Στράβωνας μάλιστα λέει το βουνό Ουεσούϊον (έτσι αποκαλεί το Βεζούβιο) ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ κι εκεί και βγάζει το συμπέρασμα οτι το βουνό είχε πάρει φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό.

Την έκρηξη περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας , ο Πλίνιος ο νεότερος:
"Εκείνο το πρωινό , στις 24/8, οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν γνώριζαν τι τους περίμενε , το δράμα που θα ακολουθούσε , αν και πριν από 17 χρόνια είχε γίνει ισχυρός σεισμός. Όταν ο Βεζούβιος ξύπνησε , η στάχτη έκανε τη νύχτα μέρα, ο ουρανός έβρεχε πέτρες και η θάλασσα αγριέψε".
Οι 3000 κάτοικοι της Πομπηίας δεν πρόλαβαν να φύγουν , και θάφτηκαν κάτω από πέτρες, στάχτη και 4,5 μέτρα τέφρας. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Ο κήπος με τους φυγάδες

Θύμα της έκρηξης του Βεζούβιου στην Πομπηία

Άλλες μεγάλες εκρήξεις έγιναν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων.
Παρόλο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι και το ξέρουν, η περιοχή γύρω από το Βεζούβιο είναι πυκνοκατοικημένη, γιατί το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο.
Τη μορφή και τη διαμόρφωση που έχει σήμερα ο Βεζούβιος, την πήρε μετά από την έκρηξη του 79 μ.Χ., αν και οι διάφορες εκρήξεις που έγιναν αργότερα προξένησαν μερικές μεταβολές στην όψη του.
Στην εποχή μας, ο καθαυτό Βεζούβιος έχει περιφέρεια βάσης 45 χιλιόμετρα και η
διάμετρος του κρατήρα του είναι 570 μέτρα περίπου και το ύψος του είναι 1.180 μ.

Τοιχογραφία σπιτιού στην Πομπηία

Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη Πομπηία , προκειμένου να δουν από κοντά το ηφαίστειο που προκάλεσε τέτοια ολική καταστροφή.
Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από κήπους και αγρούς, μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Ιδιαίτερα ευδοκιμούν τα αμπέλια από τα αρχαιότατα χρόνια. Τα κρασιά του Βεζούβιου είναι περίφημα και ιδιαίτερα περιζήτητο είναι το θαυμάσιο κρασί "Λάκριμα Κρίστι", (τα Δάκρυα του Χριστού).



Λ.Π. - Σ.Σ.-Α.Β.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου