Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τα θηλαστικά



Τα θηλαστικά θηλάζουν και φροντίζουν τα μικρά τους μέχρι αυτά να μεγαλώσουν τόσο, ώστε να είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.
Τα θηλαστικά ζουν στην ξηρά, στο νερό και στον αέρα.
Είναι τα πιο εξελιγμένα ζώα μεταξύ των σπονδυλωτών.
Διακρίνονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειές τους.
Ανάλογα με το είδος της τροφής τους, χωρίζονται σε φυτοφάγα (Φ), που τρέφονται με φυτά, σε σαρκοφάγα(Σ), που τρέφονται με σάρκες (κρέας άλλων ζώων) και σε παμφάγα(Π), που τρέφονται τόσο με φυτά όσο και με ζώα.
Ανάλογα με τον τρόπο αναπαραγωγής τους, χωρίζονται σε αυτά που γεννού
ν πλήρως ανεπτυγμένα μικρά (π.χ. λύκος, δελφίνι, γάτα), σε αυτά που γεννούν μικρά που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (καγκουρό, κοάλα) και σε αυτά που γεννούν αυγά (ορνιθόρυγχος, μυρμηγκοφάγος).

Το νεογέννητο καγκουρό, που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μπαίνει στο μάρσιπο, ένα σάκο στο σώμα της μητέρας του, όπου θηλάζει και αναπτύσσεται

Τα καγκουρό όπως και τα κοάλα λέγονται μαρσιποφόρα

Ο ορνιθόρυγχος, που γεννάει αυγά και μετά θηλάζει τα παιδιά του λέγεται και πλατύποδας και ζει στην Αυστραλία

Τα θηλαστικά που γεννούν πλήρως ανεπτυγμένα μικρά διακρίνονται σε ειδικότερες υποκατηγορίες:
  • τα τρωκτικά, που είναι μικρά με κοντά άκρα και η μύτη τους εξέχει πολύ από το υπόλοιπο σώμα τους. Με τα μυτερά και κοφτερά δόντια τους πελεκούν και κομματιάζουν την τροφή τους. Ο σκίουρος (Φ), ο κάστορας (Φ), ο αρουραίος (Π), ο τυφλοπόντικας (Φ), το ποντίκι (Π) είναι τρωκτικά.
Ο σκίουρος διαθέτει φουντωτή ουρά, που τον βοηθά να πηδά από δέντρο σε δέντρο
  • τα οπληφόρα, που είναι φυτοφάγα και οι άκρες των δακτύλων τους καταλήγουν σε σκληρές οπλές. Ο ιπποπόταμος (Φ), ο ρινόκερος (Φ), το γουρούνι (Π), το άλογο (Φ), η ζέβρα (Φ), ο αγριόχοιρος (Φ), καμηλοπάρδαλη (Φ) είναι μερικά οπληφόρα.
Οι οπλές βοηθούν το άλογο στο γρήγορο καλπασμό του
  • τα χειρόπτερα, στα οποία ανήκουν οι νυχτερίδες, είναι τα μοναδικά θηλαστικά που πετούν. Αυτό συμβαίνει χάρη στα 4 δάχτυλα των άνω άκρων τους που είναι ενωμένα με μια μεμβράνη. Πετούν μόνο τη νύχτα. Είναι ωφέλιμα ζώα καθώς εξολοθρεύουν μεγάλες ποσότητες βλαβερών εντόμων.
  • τα προβοσκιδωτά, που είναι πολύ μεγάλα φυτοφάγα ζώα, με μακριά ευκίνητη προβοσκίδα και δυο χαυλιόδοντες για να αμύνονται. Ο ινδικός ελέφαντας (Φ) και ο αφρικανικός ελέφαντας (Φ), που είναι είδη προς εξαφάνιση είναι προβοσκιδωτά.
  • τα κυτώδη, που ζουν στη θάλασσα, έχουν λείο και χωρίς τρίχωμα δέρμα και το σώμα τους είναι μακρουλό, όπως αυτό των μεγάλων ψαριών. Η φάλαινα και το δελφίνι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
  • τα σαρκοφάγα, που είναι εξαιρετικοί κυνηγοί. Διαθέτουν ισχυρούς κυνόδοντες και γαμψά νύχια για να αρπάζουν και να τρώνε τα θηράματά τους. Έχουν εξαιρετική ακοή και όσφρηση. Ο σκύλος, η αλεπού (Π), ο πάνθηρας, η αρκούδα (Π), η νυφίτσα (Σ), ο ασβός (Π) είναι μερικά σαρκοφάγα.
  • τα πρωτεύοντα, που εχουν τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο μεταξύ όλων των ζώων. Μπορούν να στέκονται όρθια, να περπατούν και να πιάνουν αντικείμενα με τα χέρια τους. Στα πρωτεύοντα ανήκουν ο άνθρωπος, ο χιμπαντζής (Φ), ο γορίλας (Π), ο ουρακοτάγκος (Π), ο μπαμπουίνος (Φ) κ.α.




ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να μάθεις πληροφορίες και να παίξεις με τα θηλαστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου