Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αποσάθρωση, διάβρωση και εναπόθεση του εδάφους

Θρυμματισμός του μνημείου της Σφίγγας στην Αίγυπτο

Αποσάθρωση είναι ο θρυμματισμός των πετρωμάτων της επιφάνειας της Γης από τον άνεμο, το νερό και τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (εξωγενείς παράγοντες) και η μετατροπή τους σε υλικά που μπορούν να μεταφερθούν από το νερό και τον άνεμο.

Αποσάθρωση πετρώματος από τον άνεμο

Διάβρωσ
η είναι η αλλαγή της εξωτερικής επιφάνειας του εδάφους που οφείλεται στις εξωγενείς δυνάμεις. Τα υλικά δηλαδή της αποσάθρωσης παρασύρονται και προκαλείται μείωση (φάγωμα) του εδάφους.

Διάβρωση ποταμιού από το νερό

Εναπόθεση είναι η τοποθέτηση των υλικών της αποσάθρωσης και της διάβρωσης μακριά από τον τόπο δημιουργίας τους, αλλάζοντας με τη σειρά τους τη μορφή της επιφάνειας της Γης.

Εναπόθεση υλικών στις εκβολές του Νέστου

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις την αποσάθρωση


Αποσάθρωση από το νερό

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις τη διάβρωση του εδάφους και την εναπόθεση

Ο βράχος που ισορροπεί




Πού πας πετραδάκι με τέτοιο καιρό;

10 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε για τις πληροφορίες που μας έδωσες. Είχε μάθημα γεωγραφίας η κόρη μου (που είναι στην τάξη της Α γυμνασίου) και έπρεπε να ανατρέξουμε στα βιβλία της Ε΄και Στ΄ Δημοτικού τα οποία είχα τοποθετήσει στο πατάρι. Οπότε με την ανάρτησή σου μας έδωσες τις απαντήσεις και δεν χρειάστηκε να κατεβάσουμε τα βιβλία. :-) Πολύ μου άρεσε το blog σου, Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε, Ευχαριστώ, η κατάστασή μου είναι παρόμοια με της κόρης της κας Δημητρας κι εγώ δεν μπορούσα να κατέβω στην αποθήκη και ανέτρεξα στο Google το οποίο σας εμφάνισε πρώτο....
    Ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ είμαι παιδί της Α Γυμνασίου και δεν σκέφτηκα να κατεβάσω καν τα βιβλία ούτε να πάρω βοήθεια από τους γονείς μου. Κοίταξα αμέσως στο Internet!!! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολυ για τις πληροφορίες, μας βοηθησε πολυ στο να μην περδευουμε τις ένοιες
    Ευχαριστούμε! :) ;)\

    Τα παιδία της α γυμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαι μαθητρια της Α'Γυμνασιου και σκεφτηκα να ψαξω στο Internet και θελω να πω πως επειδη εγραφα διαγωνισμα τριμηνου με βοηθησε παρα πολυ η ιστοσελιδα σας και πιστευω πως θα τα παω μια χαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστω χαρις εσας πηρα 20 στις εξετασεις!!!☺☺☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειμαι μαθητρια Α΄ γυμν. και στο βιβλιο δεν τα εξηγει καλα και ετσι σκεφτηκα να ψαξω στο Internet.Ετσι τα κατανοησα καλυτερα και ελπιζω να παρω 20, αν και στο βιβλιο γραφει αποθεση και οχι εναποθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ιδιο με την πρωτη με βοηθησατε πολλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ευχαριστώ
    😀😀😀😀😀
    👍👍👍👍👍👍

    ΑπάντησηΔιαγραφή